Valori nutriţionale
|
In 100 ml
|
Aportul zilnic recomandat (90 ml)
|
%DZR*
|
Calorii
|
134/32
|
120kj/29kcal
| |
Proteine
|
<0,1 g
|
<0,1 g
| |
Glucide
|
7,13 g
|
6,4 g
| |
Lipide
|
<0,1 g
|
<0,1 g
| |
Vitamina C
|
66,7 mg
|
60 mg
|
Vitamine: A, B1, B2, B6, B12, C, E, acid folic
Minerale: calciu, sodiu, magneziu, potasiu, cupru, fier, zinc, mangan
Aminoacizi: lizină,
valină, izoleucină, alanină, fenilalanină, metionină, triptofan,
leucină, treonină, histidină, arginină, cistină, tirozină, acid
aspartic, serină, acid glutamic, glicină, prolină, hidroxiprolină
Steroli: campesterol, lupeol, beta-sitosterol
Enzime:
oxidază, catalază, amilază, bradichininază, celulază, lipază, alinază,
fosfatază, creatinchinază, creatinfosfochinază, dehidrogenază,
transaminază
Mono şi polizaharide: acemannan, arabinoză, galactoză, glucoză, manoză, ramnoză, xiloză, acid hexuronic, acid glucuronic
Mai conţine: acid malic, sapogenine, lignină, beta-caroten şi colină
Vitaminele –
nu pot fi sintetizate de organism, nu au valoare calorică, sunt
necesare pentru funcţii fundamentale în cadrul proceselor vitale
- Vitamina
A - antioxidant (neutralizează radicalii liberi) şi ajută la
metabolizarea metabolizarea mineralelor, a glucidelor şi a grăsimilor
- Vitamina
C – antioxidant şi ajută la producerea colagenului în ţesutul
conjunctiv,metabolizează fierul, menţine sănătatea dinţilor, gingiilor,
oaselor şi pielii, ajută la metabolismul calciului şi al altor minerale,
etc.
- Vitamina
E - ca antioxidant puternic previne deteriorarea lipidelor şi a
uleiurilor esenţiale, incluzând şi acizii graşi Omega-3; ajută la
metabolismul calciului, fosforului, la sinteza proteinelor, controlează
eliminarea apei din organism, are acţiune anticoagulantă.
- B1 – tiamina ajută la arderea glucidelor şi proteinelor, facilitând metabolismul energetic şi creşterea
- B2 – riboflavina are rol în sinteza proteinelor, a grăsimilor, dar în special a glucidelor, influenţează creşterea şi reproducerea
- B6
– piridoxina are rol în sinteza proteinelor şi lipidelor, în
metabolismul energetic, în creştere, în buna funcţionare a
neurotransmiţătorilor
- B12 – ciancobalamina este esenţială în buna funcţionare a sistemului nervos, are rol hepato-protector, în regenerarea celulară, în metabolismul glucidelor,lipidelor şi proteinelor
- Acidul folic – este un important factor de creştere care asigură formarea sistemului nervos al fătului
Mineralele – reprezintă până la 80% din masa anorganică solidă a corpului uman
- Calciul
– 99% în oase şi dinţi, 1% în fluide; intervine în procesul de
coagulare, de transmitere a impulsurilor nervoase, de contracţie şi
relaxare musculară
- Sodiul
– până la 60% în plasmă şi ţesutuş muscular şi nervos, restul în oase
şi fluide; are rol în metabolizarea apei, protejează mucoasa gastrică
- Magneziul
– 70% în sistemul osos, 26% în muşchi, restul în fluide; activează
peste 300 enzime, contribuie la transmiterea influxului nervos, are rol
în metabolizarea altor minerale şi vitamine, acţiune antidepresivă şi de
regenerator celular
- Potasiu - important electrolit pentru echilibrul acido-bazic, ajută la buna funcţionare a muşchilor scheletici şi inimii
- Cuprul – are un rol de bază în formarea enzimelor, în oxidarea fierului şi formarea hemoglobinei, are efect antioxidant şi antitoxic
- Fier
– intră în compoziţia proteinelor (se depozitează în ficat) şi a
hemoglobinei (transportând oxigenul în corp); formează enzime vitale,
are efect antioxidant,
- Zincul – 95% se află intracelular; intervine în formarea enzimelor, a proteinelor, a ADN şi ARN, a acizilor graşi, reglează secreţia hormonală (insulina, testosteronul)
- Mangan – se află în oase, rinichi, ficat, pancreas; are rol în formarea oaselor şi a ţesuturilor de legătură (a colagenului), a enzimelor; influenţează memoria
Enzimele – catalizează reacţiile chimice din corpul nostru
Metabolice
- Catalaza (neutralizează radicalii liberi)
- Oxidaza (neutralizează radicalii liberi şi arde deşeurile celulare)
- Bradichininaza,
creatinchinaza, creatinfosfochinaza, fosfataza, dehidrogenaza,
transaminaza (reglează reacţiile metabolice, marcatori ai funcţiilor
organelor principale)
Digestiv-alimentare
- Amilaza (descompune amidonul)
- Lipaza (descompune grăsimile-trigliceride)
- Celulaza (descompune celuloza)
- Alinaza (descompune oxizii de sulf, rezultând compuşi cu proprietăţi antibacteriene, antimicotice şi antivirale)
Sterolii – grăsimile din plante
Campesterolul, lupeolul, beta-sitosterolul
- Inhibă absorbţia colesterolului la nivel gastrointestinal
- Neutralizează radicalii liberi
- Acţionează antiinflamator (asupra citokinelor)
- Acţionează imunomodulator (asupra celulelor T, a interferonului şi a interleukinei)
Aminoacizii – unităţi de bază care formează proteinele, celulele şi ţesuturile
- Histidina - esenţial pentru copii, are rol în creştere, metabolizare Fe, Zn, Cu, prezent în hemoglobină
- Lizina,
valina, izoleucina, leucina, fenilalanina, metionina, triptofanul,
treonina (8 aminoacizi esenţiali pe care corpul nu îi sintetizează)
– intră în compoziţia proteinelor, a hormonilor şi a enzimelor
– au rol în absorbţia calciului, în formarea colagenului şi a anticorpilor
– stimulează secreţia de insulină si produc energie
– contribuie la arderea grăsimilor
– mediază transmiterea impulsurilor nervoase, atenuează durerea
– reduc anxietatea şi depresia
- Alanina, arginina, cistina, tirozina, acidul aspartic, serina, acidul glutamic, glicina, prolina, hidroxiprolina
Mono şi polizaharide
- Acemanan: imunomodulator şi antiinflamator
Monozaharide: efect antioxidant şi antiviral
- Arabinoză: modulează absorbţia de glucide
- Galactoza, glucoza: surse de energie
- Manoza: efect antibacterian (E. Coli)
- Ramnoza: stimulează sinteza colagenului, protejează acidul hialuronic propriu pielii
- Xiloza: marcator al absorţiei intestinale
- Acid hexuronic, acid glucuronic: formează heparina, acidul hialuronic şi condroitina
Alţi compuşi
- Acidul malic: rol în producerea energiei, în reducerea durerii musculare, rol antiseptic şi de detoxifiant
- Sapogeninele: o subclasă premergătoare formării hormonilor
- Lignina: fibră alimentară
- Beta-carotenul: precursor al vitaminei A
- Colina: vitamină cu rol hepatoprotector prin aportul în metabolizarea grăsimilor, protejează creierul
Efectele recunoscute ale Aloe Vera
- Antioxidant
- Imunomodulator
- Antihiperlipidemic
- Antibacterian, antimicotic, antiviral, antiinflamator
- Digestivo-regulator
Regenerator al ţesuturilor |
- Vitamine: A, B1, B2, B6, B12, C, E, acid folic
- Minerale: calciu, sodiu, magneziu, potasiu, cupru, fier, zinc, mangan
- Aminoacizi: lizină,
valină, izoleucină, alanină, fenilalanină, metionină, triptofan,
leucină, treonină, histidină, arginină, cistină, tirozină, acid
aspartic, serină, acid glutamic, glicină, prolină, hidroxiprolină
- Steroli: campesterol, lupeol, beta-sitosterol
- Enzime:
oxidază, catalază, amilază, bradichininază, celulază, lipază, alinază,
fosfatază, creatinchinază, creatinfosfochinază, dehidrogenază,
transaminază
- Mono şi polizaharide: acemannan, arabinoză, galactoză, glucoză, manoză, ramnoză, xiloză, acid hexuronic, acid glucuronic
- Mai conţine: acid malic, sapogenine, lignină, beta-caroten şi colină
Sulfat de condroitină
- Este
o substanţă care se formează în mod natural în organism şi participă la
formarea matricei cartilaginoase, ţesutul de legătură care îmbracă
articulaţiile
- Îmbunătăţeşte
proprietăţile mecanice şi elastice ale cartilajului, ajută la
menţinerea integrităţii structurale a articulaţiilor şi a vaselor
sanguine
- Se
întâlneşte la animale şi la oameni, provine din diverse alimente de
origine animală precum carnea, şoriciul, zgârciurile, ciolanul de porc
sau diverse mezeluri - gen salam.
Sulfat de glucozamină
- Este o componentă structurală a cartilajului osos, provine din scoici din zona Pacificului
- Participă la refacerea cartilajului şi de asemenea îl protejează împotriva substanţelor toxice ce acţionează la acest nivel
- Menţine integritatea structurală a articulaţiilor şi a ţesuturilor conjunctive
- Susţine efectul pozitiv al sulfatului de condroitină
MSM (metil sulfonil metan)
- Este
un tip de sulfură organică, un element nemetalic care există în toate
celulele, găsindu-se în plante, carne, ouă şi produse lactate
- MSM ajută la detoxifierea organismului şi la buna circulaţie a sângelui
- Înlătură inflamaţia şi permite ţesutului muscular să se vindece
- Are rol în formarea keratinei şi a colagenului
- Cercetările
au dovedit acţiunea antiinflamatoare şi analgezică a MSM în cazuri
precum reumatism, dureri musculare, osteoartrite ECC, dar şi acţiunea
protectoare şi reconstructivă
Vitamina E
- Antioxidant puternic, previne deteriorarea lipidelor şi a uleiurilor esenţiale, incluzând şi acizii graşi Omega-3
- Ajută la metabolismul calciului, fosforului, la sinteza proteinelor
- Controlează eliminarea apei din organism
Are acţiune anticoagulantă
|